Home / Wat is calisthenics?

Wat is calisthenics?

Wat is calisthenics?

Calisthenics, bodyweight training of streetworkout is een vorm van sporten, waarbij je het eigen lichaamsgewicht als weerstand gebruikt. Het doel van calisthenics is het verhogen van spiermassa, kracht, mobiliteit, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Bekende oefeningen zijn pull-ups, push-ups en dips. Doorgaans wordt er buiten in parken of speeltuinen gesport. In Nederland zijn er op steeds meer plekken speciale calisthenics parken te vinden. Is dit er niet in jouw buurt beschikbaar? Wees dan creatief en maak gebruik van de omgeving. Verder is calisthenics is een hele sociale sport. Doordat je buiten sport ontmoet je nieuwe mensen en leer je van elkaar oefeningen die je nog niet eerder hebt gezien. Je inspireert en motiveert elkaar, waardoor het leuk en uitdagend blijft. Calisthenics is voor iedereen geschikt. Of je nou jong of oud bent, beginner of expert.

Waar komt calisthenics vandaan?

Net zoals veel goede dingen in het leven, is ook calisthenics afkomstig uit Griekenland. Het woord calisthenics bestaat uit de twee Griekse woorden ‘kallos’, wat mooi betekent en ‘sthenos’, wat kracht betekent, zowel fysiek als mentaal. Calisthenics maakte deel uit van de training van soldaten in opleiding voor het Spartaans elite-leger. Met oefeningen zoals lunges, jumping jacks, sit-ups, pull-ups, squats en dips werden zij klaargestoomd voor dit leger.

Calisthenics oefeningen

De verschillende calisthenics oefeningen kun je grofweg onderverdelen in drie categorieen: statische houdingen, herhalingen en freestyle.

Statische houdingen

 • Back Lever

 • Front Lever

 • Planche

 • Plank

 • Handstand

Herhalingen

 • Push-Up

 • Pull-Up

 • Muscle-Up

 • Squat

 • Dip

 • Sit-Up

Freestyle

Calisthenics kent ook een show element, de freestyle. Gedurende een freestyle is er de kans om creativiteit en explosiviteit te laten zien. Hierbij worden verschillende statische houdingen met elkaar gecombineerd en springt de sporter tussen en over de bars heen, om het op een vloeiend geheel te laten lijken. Tijdens een freestyle worden ook bewegingen uit andere sporten geimplementeerd, zoals freerunning of turnen. Dit alles om er een zo spectaculair mogelijke show van te maken.

Calisthenics wedstrijden

Nationaal en internationaal worden verschillende calisthenics competities georganiseerd. Het zijn evenementen waar het niet alleen leuk is om aan deel te nemen, maar ook erg indrukwekkend is om als bezoeker aanwezig te zijn. Streetworkout wedstrijden bestaan over het algemeen uit twee onderdelen. Freestyle en strict form battles. Bij het strict form onderdeel draait het om wie in staat is de meeste herhalingen van een bepaalde oefening te maken met een perfecte uitvoering. Over het algemeen gaat het hier om pull-ups, muscle-ups, push-ups en dips. Het tweede onderdeel van een calisthenics wedstrijd is het freestyle gedeelte. Deelnemers worden op dynamiek, statische houdingen en combo's beoordeeld. Daarnaast kent de jury ook punten toe voor de presentatie en interactie met de toeschouwers.

Calisthenicsbond

Calisthenics is de laatste jaren zo snel gegroeid, dat er in 2016 een calisthneicsbond is opgericht. De Nederlandse Calisthenicsbond (NLCB), onderdel van KrachtsportNL. Bij de Nederlandse Calisthenicsbond kun je onder andere terecht voor het volgen van een workshops, cursus of opleiding en je inschirjven voor een westrijd.

  Team StreetGains     15-02-2018 00:12     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.